Bayburt da Gezilecek Yerler

Bayburt da Gezilecek Yerler

Karadeniz Bölgesinde bulunan Bayburt, Nüfus olarak 2015 İstatistiklerine göre yaklaşık 79 bin olarak kayıtlara geçmiştir. İl merkezi hariç 2 adet ilçesi bulunmaktadır ve Ülkemizin önemli illerinden birisidir.
Bayburt İlçeleri
Aydıntepe      –    Demirözü
Karadeniz Gezi listesi hazırken eğer rotanıza Bayburt’u da eklemiş iseniz gezip görülecek ve konaklama yapabileceğiniz yerleri aşağıdaki gibi sıralamaya çalıştık.
Eğer daha önce Karadeniz Turu yapmadıysanız Karadeniz Turu adlı başlığımızı inceleyebilir ve fikir sahibi olabilirsiniz.

Bayburt’ta gezip görülecek yerler Listesi

1 . Baksı Müzesi
Baksı Müzesi: Gezi listenize eklemeniz gereken yerlerden sadece birisidir.
2010 yılında açılışı yapılmış olup içinde konuk evleri, atölye, sergi salonları ve kütüphane gibi şeyler bulunmakta. İlginizi çekeceğini düşündüğüm için listeye onunla başlamak istedim.

2. Bayburt Kalesi
Bayburt Kalesi: Zigana ve kop dağlarından aşılarak ulaşılan Bayburt kalesi aynı zamanda Karadeniz’i Basra körfezine bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır .
Bu yolu izleyen her seyyahın uğradığı kalenin adı , önemi , ihtişamı ve günlük yaşamıyla ilgili pek çok bilgi mevcuttur.

3. Bayburt Saat Kulesi
Bayburt Saat Kulesi: Kule yapımı 1923 yıllarına kadar uzanmakta.
Cumhuriyetin ilanından sonra inşa hali bir yıl kadar sürmüştür.
Kulenin uzunluğu 21 Metre olup bayburt’un belirli bir çok kısmı tepeden görünmektedir.

4. Kop Şehitliği
Kop Şehitliği: Gerek yöre halkı tarafından gerekse Bayburt’u ziyaret edenler açısından oldukça ilgi ve ziyaretçi çeken bir yerdir. 1916 yılında Çoruh Havzasında Rus kuvvetlerine direnen ve şehit olan askerlerimizin anısına yapılmıştır. Yapım yılı 1963’tür.

5. Sarıkayalar Şelalesi
Sırakayalar Şelaleleri: Eğer yolunuz Bayburt yakınlarına düşmüşse muhakkak bu güzel şelaleyi ziyaret etmeyi unutmayın. Yeşilin her rengine bürünen doğası ile görsel şölen sunan Bayburt’un bu şelalesine yerel halk genelde yaz aylarında suya girip serinlemekte.



6. Aydıntepe Yeraltı Şehri
Aydıntepe Yeraltı Şehri: Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişlemektedir . (3 x 8 Metre ) Kareye yakın planlı odalar bu mekana açılmaktadır. Ayrıca gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı konik biçimdeki deliklerin, galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara delik açıldığı gözlenmektedir .

7. Dede Korkut Kümbeti
Dede Korkut Kümbeti: Bayburt’a 39 km mesafede yer alan Yıldırım (Masat ) köyünün hemen çıkışında bulunur. Halk arasında Ali Baba, Büyük Baba anlamında kullanılan ve bütün Türk dünyasının yakından tanıdığı Dede Korkuta ait olduğu söylenmektedir ve Türbenin hemen yanında birde çeşme vardır.

8. Korgan Köprüsü
Korgan Köprüsü: Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Korgan Köprüsü Halk arasında “Meliğin Köprüsü” olarak anılmakta, merkeze bağlı Akşar beldesinde bulunmaktadır.

9. Bayburt Ulu Cami
Bayburt Ulu Cami: Anadolu Selçuklu Sultanlarından II. Gıyaseddin Mesut (1282-1298) zamanında yaptırıldığı kabul edilen caminin pek çok onarımlar gördüğü bilinmektedir.

10. Çimağıl Mağarası
Çimağıl Mağarası: İl merkezine yaklaşık 35 km. uzaklıktaki Aşağı Çımağıl köyünün Taşındibi Mahallesinde yer alan mağaraya Taşındibi Mahallesi’nden sonra mağara girişine kadar araçla ulaşılabilmektedir. Ancak 884 m. uzunluğundaki bölümü incelenebilen Çımağıl Mağarası 11 bölümden oluşmakta ve tavan yüksekliği yer yer 30 metreyi bulmaktadır.

ETİKETLER BAYBURT BAYBURT GEZİ BAYBURT GEZİLECEK YERLER BAYBURT İLLERİ BAYBURT NÜFUS BAYBURT SEYAHAT REHBERİ BAYBURT YAZIN GEZİ ÇIMAĞIL DEDE KORKUT
Paylaş: