Ordu Gezilecek Yerler

ORDU Gezilecek Yerler

Ordu ili, Türkiye’nin kuzeyinde, Karadeniz kıyısında, büyükşehir statüsünde bir şehir. 1920 yılında bağlı olduğu Trabzon’dan ayrılarak il, 2013’te ise büyükşehir belediyeli bir vilayet oldu. Bugün kumsallarıyla deniz turizmi, dağları, ormanları ve yaylalarıyla doğa turizmi ve keşif yürüyüşleri imkanı sunan, zengin bir tarih ve kültüre sahip, güzel bir ilimiz. Valiliğin Ordu’da Zaman sloganıyla gerçekleştirmekte olduğu gezilerin Yaz turuna davet edilince sevinçle kabul ettim. Bu yazıda Ordu hakkında bilgi, ilçeleri, hava durumu, gezilecek yerler konusunda gezi planı ve önerileri içeren bir rehber bulabilirsiniz.

Ordu Haritası ve Konumu
Vilayet Karadeniz Bölgesi’nin Orta ve Doğu Karadeniz bölümlerinde yer alıyor ve Kuzey Anadolu Dağları’nın bir kısmı ilin rakımını kıyıdan uzaklaştıkça yükseltiyor. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili var.

Ordu İli ve İlçeleri
1963-64 yıllarında yapılan kazılarda ilk yerleşim kalıntılarının M.Ö. 15 bin yıllarında başladığına dair buluntulara rastlandı. İl merkezinde bilinen ilk yerleşme yeri, Kirazlimanı Mezarlığı yanındaki Bozukkale, eski adıyla Kotyora (Cotyora). Tarih boyunca bölgeye Kimmerler, Miletliler, Persler, Makedonyalı İskender, Pontuslar, Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar  hakim olmuşlar.

İlde merkez ilçe Altınordu dahil 19 ilçe ve 481 mahalle var. Diğer 18 ilçenin adları: Akkuş, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey ve Ünye.

Ordu Hava Durumu ve İklimi
Ordu hava durumu doğal olarak tipik Karadeniz iklimi etkisi ve hakimiyetinde. Kıyı kesiminde kış mevsimindeki çok soğuk günlerin sayısı yılda birkaç günü geçmiyor. İlin iç kesimlerindeki ilçelerinde yüksekliğin artmasıyla beraber soğuk daha şiddetli yaşanıyor. Kışın iç kesimlerdeki ilçelerde 6 aya yakın kar yağıyor. Örneğin Çambaşı Yaylası, Beşiktaşı Yaylası ve Sarı Obası Yaylası’nda kar Mayıs ayına kadar erimiyor ve hava durumu soğuk oluyor.

Yaz mevsiminde ortalama sıcaklıklar gündüz 23-27 derece, gece 17-20 derece; kışın gündüz 7-11 derece, gece 4-6 derece; İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde hava durumu genellikle serin oluyor. İle en fazla yağmur Sonbahar aylarında, en az Mayıs ayında yağıyor.

Ordu’da Gezilecek Yerler
Ordu gezilecek yerler bakımından zengin ve çeşitlilik sunan bir il. 19 gezgin arkadaş olarak gezilecek görülecek yerleri vilayet ve belediyenin katkı ve rehberlikleriyle keyifle keşfettik.

Kurul Kalesi
İl merkezine 13 km mesafedeki Bayadı köyünde yer alan Kurul Kalesi, sivri bir kaya üzerine kurulmuş 1. derece arkeolojik ve doğal sit alanı olup, antik bir yerleşim yeri. Derin tünelindeki 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmış. Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve ilk yerleşimin M.Ö. II. ve I. yüzyılda yapıldığı tespit edilmiş.
kurul kalesi
Kurul Kalesi
Gezilecek yerler arasında önemli bir konuma sahip kalede piknik alanı, tarihi dehliz ve su sarnıcı, yürüyüş parkurları, oturma grupları, seyir terasları var. Kazı çalışmaları devam ediyor.
ordu gezi planı
Ordu gezi yazısı
Paşaoğlu Konağı ve Etnoğrafya Müzesi
Ordu il merkezi Selimiye Mahallesi’nde yer alan Paşaoğlu Konağı, 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Bahçesiyle birlikte 625 m²’lik bir alan üzerine inşa edilen konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi Romanya’dan getirilmiş ve yapımı İstanbullu bir usta tarafından gerçekleştirilmiş. Konak birinci ve ikinci katı ayıran silme ile birlikte, binanın köşelerinde yer alan kaideli ve başlıklı yarım sütunları, bitkisel motifli konsollarla desteklenen ve söve taşı ile çevrelenen üstü saçaklı pencereleriyle zengin bir taş işçiliği sergiliyor.

Paşaoğlu Konağı’nın zemin katı taş döşemeli. Birinci ve ikinci katlarda taban ahşap. Tavanlar ahşap kaplama olarak yapılmış. Konağın üst katındaki sofanın ahşap tavanı yağlı boya desenlerle süslü. Tavanın ortasında baklava şeklinde bitkisel motifler var. Köşelerdeki madalyonlar içine çeşitli manzaralar resmedilmiş. Bu katta bulunan banyoda desenli çiniler kullanılmış.

Paşaoğlu Konağı, Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1982 yılında kamulaştırıldıktan sonra 1983 tarihinden itibaren onarılmaya başlanmış, 1987 yılında onarımı ve düzenlenmesi tamamlandıktan sonra Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmete açılmış.

Zemin katı idare olarak kullanılan binanın birinci katındaki Etnografya Müzesi’nde silahlar, takılar, kadın ve erkek giysileri, çömlek eşyalar ve Kurul Kalesi buluntuları sergileniyor. İkinci kat ise Sofa, Paşa Nine Odası, Günlük Oda, Misafir Odası, Yatak Odası, Yüklük gibi düzenlemelerle yöresel 19. yüzyıl konağının özelliklerini yansıtıyor.

Karaoluk (Çiseli) Şelalesi
Ordu Merkez Karaoluk Köyü sınırları içerisindeki Karaoluk Şelalesi Ordu’da gezilecek yerler arasında öne çıkan doğal güzelliklerden birisi. Mevsim normallerinden daha sıcak bu günde mayolarını giymeyi akıl eden arkadaşlarımız şelalenin gölüne girerek serinlediler.
karaoluk şelale çiseli
Karaoluk Şelalesi
Medreseönü
Perşembe ilçesine bağlı Medreseönü Mahallesi’ndeki Üstün Kardeşler’de şahane manzaraya karşı güzel bir yemek yedik, bol sohbet ettik.

Yason Burnu
İl merkezine 35 kilometre uzaklıktaki Yason Burnu, adını Argonotlar’la beraber burada karaya çıkan Yason’dan alıyor. Burnun alt tarafında Panaya veya Hagios Nikolaos adlı tarihi manastır ve kilise var. Çaytepe sınırları içinde olan yarımada üzerindeki kilisenin adı yabancı kaynaklarda Jason’s Church diye de geçiyor. Kilise 1868’de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmış. Zamanla yıkılmaya yüz tutan kilise, 2004 yılında restorasyon çalışmaları ile aslına en uygun biçimde onarılmış. Sadece kubbesi Osmanlı tarzında olan Rum kilisesi, bugün Karadeniz Bölgesinde deniz kıyısında olan tek kilise. Evlenmekte olan çiftler buraya gelip gelin damat fotoğrafı çektiriyorlar.

Yason burnu tarihi bir yerleşim yeri. MS 3. yüzyılda Hıristiyanlar, Giresun’da İsa’nın doğumunu kutladıktan sonra buraya gelerek Işıklar Bayramına katılırlarmış. Yarımada, Aronauts’ların İason önderliğinde Altın Post’u arama hikâyelerinin anlatıldığı Argonautica Efsanesiyle de ünlü. Bu efsanenin kahramanları Truvalı olarak kabul ediliyorlar. Aşağıda burnun ucundaki kayalıktan duman çıkarken bu adamın güneşleniyor olması bana biraz gerçeküstü göründü.

Taşbaşı Kilisesi, Ordu kentindeki Taşbaşı Mahallesi’nde bulunan tarihi bir Rum Ortodoks kilisesi. 1853’te inşa edilen kilise 1937-1977 yılları arasında cezaevi olarak da kullanılmış, 1983 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş. 2000 yılında kültür merkezi haline getirilen kilisenin arkeoloji müzesine dönüştürülme çalışmaları devam ediyor. Doğu-batı istikametinde dikdörtgen tarzda inşa edilen yapının kubbesi hariç tamamı kesme taştan yapılmış. Bahçesinde modern tarzda güzel heykeller var.

Boztepe ve Teleferik
2350 metre uzunluğundaki Boztepe Teleferik hattı ile 570 metre yükseklikteki Boztepe’ye çıkış 6,5 dakika sürüyor, şehrin güzel manzarasını izleyerek yeşillikler içinde bir yolculuk yapılıyor. Kişi başı ücreti 10 lira ve kabinlere sekiz kişi biniliyor. Daha az sayıda binmek isterseniz 80TL kabin ücretini ödemek gerekiyor.

Boztepe’de kafe, lokanta ve oteller var. Şehre hakim serin bir tepe olması nedeniyle epey ilgi görüyor.
Karadeniz gezi rehberi Karadeniz gezilecek yerler Karadeniz gezisi Ordu  Sosyete Karadeniz Travel   Sosyete Karadeniz  Sosyete Sözler  Sosyete Trend

-->
Paylaş:  

Yorumlar